13 Mayıs 2011 Cuma

İrc Helper Sinav Soru ve cevapları

Helper seçme soruları ve cevapları geniş kapsamlı helper sorularını sizlere sunuyoruz.

Helper Seçme Sınav SorularıSoru 1: “ison” nedir? Nasıl kullanılır?

Cevap: “ison” server üzerinde online olan bir nicki bulmak için kullanılır. Kullanım şekli: /ison nick

Soru 2: Bu Soruyu örneğe göre cevaplayacaksınız. ( ZurnaNet Nickinin #Help kanalında yazdıklarını görmek istemiyorum. fakat özelime yazdıklarını görebileyim.(+b hariç))

Cevap: Kanal +m’e alınırsa bu sorun çözülmüş olur. /chanserv set #help mlock +m
Soru 3: Nickinize nasıl not bırakabilirisiniz? (Memoserv hariç)

Cevap: /nickserv notes add notunuz
Soru 4: Bir nickin sizi ignore edip etmediğini nasıl anlarsınız?

Cevap: /ping nick yaptığımızda cevap geliyorsa ignore edilmemişizdir. Gelmezse ignore edilmişizdir.
Soru 5: Bir nicke 15 saniyede bir aynı mesajı nasıl atabilirim.

Cevap: /timer 0 15 /msg nick mesaj
Soru 6: Akick listesi 32 kişi olan bir kanalda bir nicke nasıl akick eklenebilir?

Cevap: Nicke -1 access verirsek bu sorun çözülmüş olur. /chanserv access #kanal add nick -1
Soru 7: /List komutunu kullandığım zaman sadece “z” harfi ile başlayan kanalların görünmesini nasıl sağlarım?
Cevap: /list #z*
Soru 8: Bir kanalda restricted ve akick olmadan tüm kullanıcılara (founder dahil) kanalı nasıl yasaklayabilirim?

Cevap: Kanal +l, +k, +i modlarına alınarak bu yapılabilir. Ancak ircop yasaklamaları hariç komut bilgisi iyi olan bir founder her şekilde kanalına girebilir. Örnek: /chanserv clear #kanal users , /chanserv clear #kanal modes komutları bu yasakları kaldırmanıza ve kanala giriş yapabilmenizi sağlar.
Soru 9: Tek bir komutla aynı anda birden fazla kanala nasıl girebilirim.

Cevap: /j #kanal1,#kanal2,#kanal3,#kanal4
Soru 10: Bir kanalda akickim olduğu halde o kanalda akickli nickle nasıl bulunabilirim.

Cevap: Farklı bir nickle kanala girdikten sonra akickli nickime dönebilirim.

Helper Seçme Sınav Soruları -1

Soru 1: Nickimi Server’a her girişimde identify etmek istemiyorum. Ne yapabilirim? [Süre 1 dakika]

Cevap: /nickserv access add ident@host

Soru 2: Status parametresi hangi komutların içinde vardır? Ortak yönleri nelerdir? [Süre 2 dakika]

Cevap: Status parametreleri genel olarak 2 şekilde kullanılır. /Nickserv status nick | /Chanserv status #kanaladı nick.. Ortak yönleri ise, her iki status parametresi de belirtilen nick’in ya nick üzerinde ya da kanal üzerinde ki yetkisini gösterir.
Soru 3: Kanalıma set komutu ile koyduğum özelliklerin hangilerini unset ile kaldırabilirim? [Süre 1 dakika]

Cevap: Entrymsg, successor, email, url

Soru 4: Şifresini bildiğin bir nicki kaç yolla bağlantısını kesebilirsin? [Süre 30 saniye]

Cevap: a- /Nickserv GHOST nick şifre b- /Nickserv RECOVER nick şifre c- /Nickserv RELEASE nick şifre
Soru 5: Help’e gelen bir kullanıcı nickinin şifresini unuttuğunu ve ne yapabileceğini soruyor. Cevap olarak ne dersiniz? [Süre 30 saniye]

Cevap: /Nickserv sendpass nick (Nickin kayıtlı olduğu mail adresine şifre gönderilir.)
Soru 6: Benim 4 linkli nick’im var, ( x , y , z , t ). Ana nick ” z ” . Ancak ben x olmasını istiyorum. Ne yapmam gerekiyor? [Süre 1 dakika]

Cevap: /Nickserv set mannick x
Soru 7: Ben bir arkadaşımı ” x ” kanalına davet etmek istiyorum. Aynı zamanda da kendimi. Nasıl yapabilirim? [Süre 1 dakika]

Cevap: a- /Chanserv invite #kanal (kendiniz için) b- /Chanserv invite #kanal nick (arkadaşınız için ) Not: Kanalda olmanız şarttır. Değilse olmadığınız bir kanala arkadaşınızı invite edemezsiniz.
Soru 8: Kanalımı 4 karakterli nicklere kapatmak istiyorum. Bunu yapabilir miyim? Mümkün ise hangi komutla sağlanır? [Süre 1 dakika]

Cevap: /chanserv akick #kanal add ????!*@* Dört Haneli Nickler Giremez!
Soru 9: Kanalıma /mode #x +ntpsklmR komutunu uyguladım. Bunlardan hangisi ya da hangileri aktif olmaz ve yine hangileri kanalda kimse kalmayınca – olur. [Süre 90 saniye]

Cevap: k ve l aktif olmaz çünkü bir şifre ve limit belirtilmemiş. “p” ile “s” birlikte yazıldığı için, sadece +p aktif olur. Kanalda kimse olmadığında ise, nt hariç hepsi silinir.

Soru 10: Hangi iki kanal modesi bir arada kullanılamaz? [Süre 30 saniye]

Cevap:Kanal modelerinden “s ile p” ve “c ile S” modeleri aynı anda kullanılamaz.
Soru 11: Ben bir kanalı kendi kanalıma linklemek istiyorum. Ama kendi kanalıma linklemek istediğim kanal sahibi değilim. Bunun başka bir yolu var mıdır? ( Ama illa ki link yapmak istiyorum. İster ana kanal o olsun ister ana kanal benim ki. ) [Süre 1 dakika]

Cevap: Sadece yetkinizin olduğu kanalı başka bir kanala linkleyebilirsiniz. /Chanserv set #kanal1 mlock +Ll 1 #kanal 2
Soru 12: Bir kanalın levels ayarları size ne tür faydalar sağlar. Ve levels komutlarının işlev görebilmesi için neye ihtiyacı vardır? Bir de, sadece aop/sop/vop kullanılan bir versionda, levels ayarları olabilir mi? [Süre 2 dakika]

Cevap: Bir kanalın levels ayarları bana, herkese ayrı ayrı yetki vermemi sağlar. Yani, istediğim kişiye istediğim mevkide yer verebilirim. Ve kanalın daha iyi yönetilmesini sağlar. Levels ayarlarını yapabilmek için seviye belirtmek gerekir. Eğer access(seviye) olmaz ise, levels komutları kullanılamaz. Sadece, Aop/sop/vop/hop olan yani xop olmayan bir sunucuda levels olamaz.
Soru 13: Her kullanıcının kanalıma gelen memo’ları okuyabilmesini istiyorum. Ama silemesinler. Bunu nasıl sağlayabilirim? [Süre 1 dakika]

Cevap: Böyle bir şey yapamazsınız çünkü bu versionda (ttnet serverında) onun komutu yok.

Soru 14: /ignore nick | /silence +user!identd@* arasında ki farklar nelerdir? Ve bu tür iki komutla aynı işlevi gören başka parametreler var mıdır? Var ise lütfen yazın. [Süre 3 dakika]

Cevap: ignore de silence de aynı görevleri görür. Ancak silence serverden çıktığında deaktif olur ignore ise silmediğin sürece aktif olur. Buna örnek olarak, /notify nick ve /watch +nick vardır. Bunlarda aynı görevi görür.
Soru 15: /w nick Nedir? Ne işe yarar? [Süre 1 dakika]

Cevap: /w nick diye bir komut yoktur. /alias /w /ping $$1- yaparsanız, /w ping komutu olmuş olur bu tamamen, ******’ e bağlı bir şeydir.

Soru 16: Kanalıma bir kişi girdi. Sonra nick’ ini değiştirdi. Bir de baktım ki akicke aldığım birisi. Akick de girişlerde etkin oluyor. Akick’i nasıl aktif edebilirim o anda? [Süre 30 saniye]

Cevap: /chanserv akick #kanal enforce
Soru 17 : Bir nick’ i kaydetmek istiyorum ancak kaydedemiyorum. Şifremi en az 6 karakterli yaptım. /nickserv register 123456 ttnet@ttnet.net.tr . Aynen bunu kullanıyorum. Neden olmuyordur? [Süre 1 dakika]

Cevap: Demek ki TTNET serverinde bir email adresi ile en fazla 6 nick kaydedebiliyorsunuz.

Soru 18: Kanalıma ilk giren kullanıcının op olmasını istiyorum. Diğerlerinin ise, voicelenmesini istiyorum. Ve ikinci bir topic atacağım. Nasıl yapabilirim? [Süre 1 dakika]

Cevap: a- /Chanserv set #kanal leaveops on b- /Chanserv levels #kanal set autovoice 0
Soru 19: Nick’ ime gelen memolarımın email adresime de gitmesini istiyorum. Ve gelen memolarımın ben online iken beni uyarmasını istemiyorum. Ayrıca 4 karakterli nicklerin bana memo atamamasını istiyorum. Ne yapabilirim? [Süre 2 dakika]

Cevap: a-/Memoserv set forward on b-/Memoserv set notify off c- /Memoserv ignore add ????!*@*
Soru 20: Sizce, helper nedir? Neyi amaçlamalıdır. Online olduğunda chat yapmak yerine vaktini insanlara yardım ederek zaman geçirmesi size neyi ifade eder? [Süre 3 dakika]

Cevap: Helper komut bilgisi iyi olan ve serverin yardım (#help) kanalında op olan kişilerdir. Amaçları komut bilgisi fazla olmayan kullanıcılara yardım etmektir. Online olduğunda chat yapmak yerine vaktini insanlara yardım ederek zaman geçirmesi helperlik ruhu ile ifade edilebilir. Bir usere yardımcı olabilmenin verdiği zevk başka hiçbir şey de yoktur. Kaldı ki iyi bir helper hem usere yardımcı olup hem de sohbetini sürdürebilir. (Yardımımı aksatmamak şartıyla)
Helper Seçme Sınav Soruları -2

Soru 1: Öyle bir listeleme yapın ki (/list), listede #gay, #lezbiyen ve #sex kanalları hiçbir koşulda bulunmasın.

Cevap: /raw list !#gay,!#lezbiyen!#sex

Soru 2: ‘/nickserv status nick’ komutu ile gelen bilgide 2 değerliğe sahibim. Kısacası NickServ -access ile giriş yapmış konumdayım. Nick opsiyonum “/nickserv set secure off” olarak ayarlanmış durumda olmasına rağmen, yetkili olduğum bir kanala girince ChanServ bana yetkimi vermiyor. Bunun sebebi ne olabilir?

Cevap: Kanalın secure seçeneği açıktır: /chanserv set #kanal secure on

Soru 3: Sunucuda kullanılmakta olan ‘Services’ versiyonunu görebilmenin yolu ve mantık olarak bu yola giden ara yolları yazınız.

Cevap:

/version *services*
/version chanserv /version nickserv
/version memoserv
/info *services*
/info nickserv
/info chanserv
/info memoserv

Soru 4: “/join 0″ komutu IRC tabanlı mıdır yoksa client niteliklerinden dolayı mı kullanılabilirliğe sahiptir?

Cevap: IRC tabanlıdır

Soru 5: “#Burdur MAXBANS 60″ olmasına rağmen kimi koşullarda bu limit asılabilmektedir. Limitin asılmasını sağlayan etken(ler) ne(ler)dir?

Cevap: Servisler tarafından atılan banlar (akick, nojoin, restricted)

Soru 6: Default mode yapılandırmasına göre, sunucuya bağlanmış katıksız bir kullanıcı “/who *” ve benzeri şekildeki geniş kapsamlı kimlik aramaları sonucunda gözükmemektedir. Ancak bu nick, NickServ tarafından enforce edildiği andan itibaren (GCOS-> NickServ enforcement) “/who wildcards” (o nicki kapsayacak şekilde yapılmış olan bir tarama) ile direkt olarak gözükmektedir. Bunun sebebi nedir?

Cevap: Kullanıcılar normalde server tarafından verilen +i modunun etkisiyle geniş kapsamlı who taramalarında gözükmezler. Ancak servisler ve servislerin soktuğu cloneler +i modunda olmadıklarından who aramalarında rahatça gözükebilmektedirler.

Soru 7: Sunucuya bağlantı esnasında client’in Server’ı bilgilendirmesi esasına dayanan “/user” protokol komutu ile sunucuya ulasan bilgiler nelerdir? (sırası ile yazınız)

Cevap: Komut: /user ident “server adı” :fullname şeklinde kullanıldığından sırasıyla ident, server adı, fullname

Soru 8: ASCII karakter tablosuna göre; hangi numerik değerden küçük olan ASCII’lerin bir nick şifresinin içinde bulunması mümkün değildir?

Cevap: 33

Soru 9: “/users” komutunun, “/lusers” komutundan üstün olan özelliği nedir?

Cevap: Users komutuyla network üzerinde bir sunucudaki kullanıcı sayısını ve hatta bir nickin bağlı olduğu sunucudaki kullanıcı sayısını görebiliriz (/users server ve /users nick). /lusers komutunda ise sadece bulunduğumuz sunucudaki kullanıcı sayısı görülebilir.

Soru 10: Direkt irc/Services komutlarını kullanmak koşuluyla kayıtlı nickli bir kullanıcının online olup olmadığını nasıl anlayabilirim? (en az 15 yol kullanınız.)

Cevap:

1. /ison nick

2. /whois nick

3. /nickserv info nick

4. /whowas nick

5. /version nick

6. /watch +nick

7. /nickserv recover nick şifre

8. /invite nick #kanal

9. /nickserv status nick

10. /userhost nick

11. /msg nick

12. /users nick

13. /nickserv ghost nick şifre

14. /lusers nick

/who nick
/nickserv status nick
/notice nick mesaj
/privmsg nick mesaj
/nickserv ghost nick şifre
/nickserv recover nick şifre
/uwho nick
/ping nick
/finger nick
/dcc send nick
/dcc chat nick
/msg nick
/notify nick
/dns nick
/invite nick #kanal
/ctcp nick

Hiç yorum yok:

Yorum Gönderme