2 Mayıs 2011 Pazartesi

mIRC kurulumu

mIRC Programı bilgisayara nasıl kaydedilir?

mIRC kendi kendini bilgisayarınıza kuran bir program olarak tasarlanmıştır, diğer Internet programlarında olduğu gibi. Öncelikle hangi mIRC yayımını kullanmanız gerektiğini bulmalısınız. mIRC 16 bit ve 32 bit yayımlarıyla bulunmaktadır. 16 bit yayımı eski işletim sistemleri için geçerlidir, mesela Windows 3. 1 yada 3. 11. 32 bit yayımı ise Windows 95, 98, 2000 ve NT için geçerlidir.
16 bit için olan sürümü mircxxs. exe olarak adlandırılmıştır. "s" harfini gördünüz mü? Bu 16 (sixteen)'ı anlatmaktadır. 32 bit için olan ise mircxxt. exe'dir. Buradaki "t" ise 32 (thirty-two)'yu belirtmektedir.

Programın bilgisayara kurulumu
Dosyayı aldıktan sonra kurulumuna başlayabilirsiniz. Download ettiğiniz dosyayı harddisk'inizde bulun. Bulduktan sonra dosyanın üstüne fareyle çift tıklayın. Bu kurulumu başlatacaktır. Program size lisans dosyasını okumanızı ve mIRC'i nereye kurmak istediğinizi (Destination Folder=Hedef klasör'ü) soracaktır. Normal olarak C:\mirc\ şeklinde kurulum en iyisidir. Kurulum boyunca bir kaç kere OK butonuna tıklamak gerekecek. İşlemler bittiğinde artık yeni bir dünyaya merhaba demeye hazırsınız.



Nickname: 1 den 9a kadar karakterli rumuzunuz. (örn, Darkshades)
Alternate: Eğer bir başkası normal rumuzunuzu kullanıyor ise birtane daha belirtmelisinizki bağlantı sırasında sorun olmasın. (ie, Dark|an)
Eğer isterseniz başka bir server seçebilmenize karşın standart olarak irc.superalem.com serverı belirlenmiştir.Gerçek adınızı ve E-Postanızı belirtmek zorunda değilsiniz.Hey, küçük "Invisible" kutusunu gördünüz mü? Size tavsiyem bunu aktif hale getirin, yani Tik işareti koyun ki, Server genelinde yapılan aramalarda kimse sizi bulamasın :o)

İşte şimdi herşey bağlanmanız için hazır."Connect to IRC Server" düğmesine tıklayın ve IRC dünyasına hoşgeldiniz :o) Tebrikler!!En iyisi de bütün bu işlemleri bir daha yapmayacaksınız :)

Neler oluyor?

Olayları basit karşılayın ve bir süre etrafa bakının...Pekçok şey olup bitiyor :) mIRC (ümitle) bir server'a bağlanmış olmalı.Bu server size sistemiyle ilgili mesajları "Status" penceresinden gönderiyor.Ayrıca mIRC'in kanallar menüsüde açılmış olmalı.Ona dikkatlice bakın.IRC'nin en popüler kanalları gözüküyordur.Bunlardan biri seçip çift tıklayabilir ya da üstteki kısma kanal ismini yazıp "Join" tuşuna basabilirsiniz.

Bir kanala katıldığınızda yeni bir pencere açılır.Sağ tarafta görülen isimler kanalda o anda sohbet edenlerdir.Sol tarafta ise sohbetler,kanala girenler,çıkanlar ve sohbetler gözükür.Alttaki tek satırlı yazım kutusuna "Selam!" yazın.İşte sohbete girdiniz...Keyifli dakikalar ve bol muhabbetler ;o)

Kanaldan çıkmak için ise sol-üstte bulunan "Close", çarpı işaretine tıklayın.

Hey, eğlenceli!

Elbette öyle..Gördüğünüz gibi IRCye bağlanmak o kadar da zor değilmiş.Ve artık siz keşfetmelisiniz.Karşınıza çıkan kanallar listesi IRC networkte bulunan binlercesinden birkaçı sadece./list yazarak hepsini görebilirsiniz.



İpucu: "Commands" menüsünde - ekranın en üstündeki- bütün temel mIRC komutları yer almaktadır.Eğer ne yaptığınızı bilmiyorsanız bunlar faydalı olabilir.

Diğer IRC networklerine de bağlanmanız mümkün.File/Options/Connect kısmından farklı IRC networkleri yada serverları seçebilirsiniz.Bu seçimden sonra "Connect to IRC Server" tuşuna tıklayarak bağlanabilirsiniz.Deneyin!

Eğer arkadaşlarınızla buluşmak istiyorsanız onlarla aynı IRC serverına bağlandığınıza emin olun.Kanalı bilip, serverdan haberi olmamak, ana caddeyi bilip aramanız gereken şehri bilmemek gibidir :o)

mIRC'i kurmanızdan sonra biraz tecrübe kazanmanız size kalmıştır.İlk başta herşey oldukça karmaşık gibi görünür ama herşeyi tamamen bilmenize gerek yoktur zaten.Ve unutmayınki; herzaman size yardımcı olmak isteyen arakadaş canlısı insanlar olur.Sadece sormayı deneyin!

IRC bağlantınızı sol üst köşede bulunan düğmeye tıklayarak sonlandırabilirsiniz.Bu küçük bir bağlayıcıyı gösterir.Bağlantınız kesemeden önce diğer düğmelere basmayı deneyin.Bunlara daha sonra ihtiyacınız olabilir.

Ayrıca mIRC'in yardım dosyalarını gözden geçirin.Göreceksizinki iki tane yardım dosyası var; biri mIRC için diğeri ise IRC içindir.-IRC Intro- dosyasını bugün ya da yarın kesin okumanızı tavsiye ederim.IRC Intro dosyası size gerçekleşen olayları, ilginç durumları, bazı server mesajlarını anlatıyor.Birkaç gün içinde hepsini özümseyeceksiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder